TISJ herdenkt Wapenstilstand.

De laatste week voor de herfstvakantie stond voor de leerlingen van het Technisch Instituut Sint-Jozef in Bilzen in het teken van de herdenking van de Wapenstilstand in 1918. Met een tentoonstelling en heel wat lesactiviteiten maakten de scholieren kennis met de Groote Oorlog. Ze ontdekten een tijdperk van blind nationalisme, loopgravengruwel en harde bezetting maar ook van warme solidariteit en revolutionaire kunst.

Het thema werd in de lessen op de meest diverse manieren uitgediept. Zo kregen de leerlingen de opdracht op zoek te gaan naar gegevens over hun overgrootvader of een ander familielid die meestreed aan de IJzer. Terwijl in de taallessen o.a. de kunstuitingen van die tijd aan bod kwamen, maakte men bij het vak Engineering een gelaserde versie van het beroemde gedicht ‘In Flanders Fields’. En enkele handige harry’s ontwierpen zelfs een eigen stukje ‘Doodendraad’. Uiteraard met spanning erop!

Voor de visuele ondersteuning van de themaweek had men een beroep kunnen doen op twee reizende tentoonstellingen van de provincie Limburg: ‘De Groote Oorlog in grote lijnen’ en ‘De Doodendraad’. Dolf Mahieu, coördinator: ‘De 40 panelen van die tentoonstellingen geven een mooi overzicht van de oorlogsgebeurtenissen op internationaal en Belgisch niveau. Daarnaast hebben we ook materiaal in bruikleen gekregen van een oud-leerling die militaria uit die periode verzamelt. Helmen, kleren, wapens…, tot zelfs een stuk van een loopgraaf. En enkele creatieve leerkrachten knutselden meer dan zeshonderd klaprozen uit klei in elkaar. Die ‘poppies' zorgden echt wel voor de finishing touch.’

Foto's kan je terugvinden in ons fotoalbum.

Comments