PRAKTISCHE INFO

LESUREN

voormiddag: 08.35u. - 12.10u.

voormiddagpauze: 10.15u. - 10.30u.

namiddag: 13.00u. - 15.30u.

Opgelet: op woensdag eindigen de lessen om 12.05u omwille van de busregelingen

BEREIKBAARHEID

Het Sint-Lambertuscollege ligt op de Sint-Lambertuslaan 15 te Bilzen, aan de drukke verbindingsweg Hasselt-Maastricht.
De nabijheid van de overweg en de zo mogelijk nog drukkere spoorlijn Genk-Luik (50 meter van de schoolgebouwen) bemoeilijken de bereikbaarheid op bepaalde tijdstippen enorm. Wie met andere woorden op tijd op school wil zijn, houdt liefst rekening met de zeer vaak neergelaten slagbomen!

Kom je met de auto, dan kan je parkeren langs de Sint-Lambertuslaan zelf (let op: enkel op de zwarte stroken) of op de ruime parking voor het college of op de parking achter het college (Hasseltsepoort).

Fietsende leerkrachten stallen hun fiets links van de hoofdingang aan de Sint-Lambertuslaan.
Leerlingen met de fiets gebruiken de fietsenstalling aan de achterkant van het complex en komen de school dus binnen langs de Hasseltsepoort.

Diegenen die met de bus naar school komen, moeten uiteraard een busabonnement hebben.
Daarvoor moet je niet op school zijn, maar wel bij de diensten van De Lijn. Alle informatie hieromtrent kan je op voorhand raadplegen op de website van De Lijn.

VEELGESTELDE VRAGEN

1)     Ik kies voor het eerste leerjaar A. Wat is het verschil tussen de abstracte en de concrete aanpak?

Of je nu kiest voor 1A met een abstracte aanpak of 1A met een concrete aanpak, je vakken van de basisvorming, je leerstof en je werkboeken zijn hetzelfde. De aanpak is echter anders. In de concrete aanpak zijn de klasgroepen kleiner, je krijgt meer tijd om de leerstof te verwerken en te groeien en je krijgt meer ondersteuning. Als je het erg goed doet in 1A met een concrete aanpak kan je in het tweede jaar ook nog overstappen naar de abstracte aanpak.  

 

2)     Wat is de basisvorming?

De basisvorming bestaat uit 27 lesuren die elke leerling in 1A of 1B moet volgen.  De lessentabel is grotendeels bepaald door de overheid. Daarnaast is er een keuzepakket van 5 lesuren. De invulling van dat keuzepakket wordt bepaald door de school. In totaal kom je aan 32 lesuren per week.

 

3)     Mag ik ook zelf iets kiezen naast de basisvorming?

In het keuzepakket van 5 lesuren kan je 2 uren uitdaging kiezen.  We dagen je graag uit in 6 uitdagingen: Creatief met cultuur, Klassieke talen, Natuur, Sport en gezondheid, STEM of STEM2, Wij in de maatschappij.  Bij je inschrijving kies je 2 uitdagingen en je gaat met elke keuze gedurende één semester aan de slag.  Als je kiest voor STEM2 is STEM jouw uitdaging voor het hele schooljaar en je zal dan in een STEM2-klas zitten, samen met andere leerlingen die deze uitdaging hebben gekozen.  De leerlingen van de andere uitdagingen zitten in gemixte klassen.  Als je kiest voor de uitdaging Klassieke talen dan heb je niet 2 maar 4 uur uitdaging per week.

 

4)     Wat is er anders als ik de uitdaging Klassieke talen kies?

De uitdaging Klassieke talen kan je alleen kiezen in de abstracte aanpak.  Als je kiest voor de uitdaging Klassieke talen dan is dat jouw uitdaging gedurende 4 uur per week en dat het hele schooljaar.  Je hebt geen traject remediëren-verdiepen zoals de leerlingen van de andere uitdagingen maar jij gaat remediëren-verdiepen in de basisvorming.  Je zal trouwens ook in een klas zitten met andere leerlingen die Klassieke talen hebben gekozen.  Als je kiest voor de uitdaging Klassieke talen dan zal je ook overhoringen en toetsen krijgen aangezien je de basis goed moet beheersen om in het tweede leerjaar A de basisoptie Latijn te kunnen kiezen?

 

5)     Wat is het Traject remediëren-verdiepen? Kan ik zelf kiezen voor Nederlands, Frans of wiskunde?

In het Traject ga je tijdens 2 trajecturen per week aan de slag met de 3 vakken.  De leerkrachten gaan samen met jou kijken waar je meer ondersteuning of uitdaging nodig hebt.  Er is altijd een leerkracht van elk vak aanwezig om jou extra te ondersteunen om de basisleerstof in te oefenen. Je gaat dan in het traject remediëren.  Misschien wil je graag extra uitgedaagd worden en kan je al verder gaan dan de basisleerstof? Dan kan je in het traject gaan verdiepen. De leerkrachten gaan jou steeds als een coach intensief begeleiden.


Een aantal blokjes liggen binnen deze 2 trajecturen voor elk vak vast, op die manier ga je ook effectief remediëren of verdiepen voor zowel Frans, Nederlands als wiskunde. Daarnaast kan je de andere blokken vrij invullen al naargelang je interesse en/of noden. Op die manier groei je in het in handen nemen van je eigen leerproces. 

 

6)     Bepaalt mijn keuze voor een uitdaging ook al wat ik in het tweede jaar zal doen?

Welke uitdaging je ook kiest, je kan in het tweede jaar nog voor elke basisoptie gaan.  Uitzondering: als je in het tweede leerjaar A graag de basisoptie Latijn zou willen volgen dan moet je in het eerste leerjaar A kiezen voor de abstracte aanpak én de uitdaging Klassieke talen.

 

7)     Hoeveel leerlingen zitten er in een klas?

In het eerste leerjaar A met de abstracte aanpak zal je samen met 20 tot 24 klasgenootjes zitten.  Als je kiest voor de concrete aanpak is je klasgroep kleiner en heb je ongeveer 14 of 15 klasgenootjes.  De klasgroepen in 1B zijn nog kleiner. Daar zal je hooguit met een tiental leerlingen in de klas zitten.

 

8)     Kan ik bij een vriendje/vriendinnetje in de klas zitten?

Je kan bij je inschrijving 2 namen opgeven van vriendjes of vriendinnetjes met je graag in de klas zou willen zitten.  We zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je bij minstens één van hen in de klas zal zitten.  Maar opgelet als je kiest voor de uitdaging Klassieke talen of STEM2 dan kan je alleen bij je vriendje of vriendinnetje zitten als zij ook diezelfde uitdaging kiezen.

 

9)     Wat kan ik doen tijdens de middagpauze?

We hebben een grote, groene speelplaats met heel wat zitruimte. Je zal hier zeker een plekje vinden om samen met je vrienden tot rust te komen.  Wil je graag voetballen dan kan dat op het sportterrein.

Je kan lid worden van het SLC-popkoor. Je oefent dan 1x per week samen met onze enthousiaste muziekleerkrachten en je mag af en toe optreden.

Ga je graag creatief aan de slag?  Ook dat kan tijdens de middag. Samen met enkele leerkrachten ga je leuke, creatieve dingen maken.

Wil je je graag even helemaal rustig terugtrekken? Dan kan je terecht op de Zolder. De Zolder is een stille ruimte waar je kan lezen, puzzelen, tekenen, een spelletje spelen en waar je echt even tot rust kan komen in de drukte van de schooldag.

 

10)   Hoe zit het met mijn boeken? En wat kost dat dan?

Nadat je je hebt ingeschreven, ontvang je meer uitleg over het bestellen van je boeken bij de Standaard Boekhandel. Je kan je boeken online bestellen en ze worden dan netjes bij je thuis geleverd.  Je turnkledij koop je op school en betaal je via de schoolrekening. Ook je planningsagenda krijg je op je eerste schooldag.

We trachten de kosten zo laag mogelijk te houden.  Bij je inschrijving ontvang je een overzicht van de mogelijke onkosten voor het hele schooljaar. De betaling van die onkosten wordt verspreid over 3 schoolfacturen (oktober – januari – juni).

 

11)   Is er dit jaar een openschooldag?  Hoe kan ik de school leren kennen?

Helaas kunnen we door de coronatoestanden geen openschooldag organiseren maar we willen je toch heel graag laten kennismaken met onze school.  Je maakt binnenkort een grote overstap naar een nieuwe school en daarom vinden we het belangrijk dat we persoonlijk op jouw vragen kunnen antwoorden en dat je de schoolomgeving al eens kan zien.  Je bent samen met je ouder(s) welkom voor een coronaproof bubbelbezoek buiten de schooluren.  Je kan hiervoor inschrijven door een mailtje te sturen naar directie [at] sint-lambertuscollege [dot] be

 

12)   Wat moet ik doen om in te schrijven?

Je kan digitaal inschrijven via de website van onze school: www.sint-lambertuscollege.be en dan klikken op “inschrijven”.  Via de link kom je op het inschrijvingsformulier terecht.  

Nadat we je inschrijving hebben ontvangen, worden je ouders opgebeld om alles nog eens te overlopen.  Als je hebt aangegeven dat er zorg nodig is, worden je ouders gecontacteerd door de leerlingenbegeleiding.  Als je hebt aangegeven dat je ouders een gesprek willen met de directie, zullen mevrouw Vandewal of mevrouw Jamar contact opnemen.

Lukt het je niet om digitaal in te schrijven dan mag je dat even aan de school laten weten. We helpen je dan graag verder of maken een afspraak om naar school te komen.

 

Heb je nog een vraag? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We helpen je graag verder.

Comments