AUTEUR IN DE KLAS – AAN DE SLAG MET KAMISHIBAI

Ken je Inge Umans? Weet je wat Kamishibai is? Wellicht niet. Niet langer onbekende begrippen echter voor de leerlingen van 4 STW. Op dinsdag 8 februari maakten zij kennis met de auteur van het boek ‘Aan de slag met kamishibai’. Inge Umans geeft al veel jaren lezingen over deze zeer expressieve vertelvorm.

Met een verteltheatertje en vertelplaten slaagt zij erin boeiende verhalen te vertellen. Je zou het kunnen vergelijken met een PowerPointpresentatie, maar dan een levensechte. De vertelplaten zijn de dia’s, het kastje is de hardware.

Het idee om Inge Umans uit te nodigen voor een lezing ontstond uit de samenwerking van de leraren Nederlands en Expressie. De leerlingen van 4 STW zullen zelf met kamishibai aan de slag moeten in een project dat ze tijdens het derde trimester uitwerken voor de kleuters van de basisschool in Hoeselt. We hopen uiteraard dat dan de coronacijfers geen belemmering vormen om de kleuters te ontvangen.

Inge Umans legde haarfijn uit hoe de leerlingen zelf vertelplaten kunnen maken, welke technieken zij hiervoor kunnen gebruiken en waarop ze moeten letten om het geheel boeiend te presenteren.

Tijdens de lessen expressie zullen de leerlingen de platen in groepjes ontwerpen. Tijdens de lessen Nederlands zullen zij oefenen om het verhaal expressief voor te lezen.

Voor de leerlingen van 4 STW wordt het een eerste echte kennismaking met de doelgroep kleuters. Dit project past dus helemaal in hun opleiding. Bovendien is het ook erg prettig om ontwerpen en vertellen te combineren. Superspannend!