NIEUWS

6HZ geeft workshop handverzorging

Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen hield vorige week donderdag een congres in Alden Biesen.

Onze school werd gevraagd om een workshop handverzorging te geven. De leerlingen van 6 Haarzorg hebben deze kans met beide handen gegrepen. Het was voor de deelnemende leraars een leuke ontspanning tijdens een drukke congresdag en voor de leerlingen was het een fijne ervaring.

IKSO is stageschool van het jaar!

Trots en fier kunnen we jullie melden dat we op donderdag 31 mei in een goed gevulde Limburghal verkozen zijn tot stageschool van het jaar. De awards worden jaarlijks uitgereikt door Voka, een onafhankelijke jury (bestaande uit mensen uit de bedrijfswereld, provincie en onderwijsinspectie) beoordelen stagedossiers van de Limburgse scholen en kiest er ieder jaar drie uit die het podium op mogen. Vorig jaar waren we nog bij de laatste drie, dit jaar winnen we de oppergaai en mogen we ons toch minstens 1 jaar de beste stageschool van Limburg noemen.

Leerlingenraad derde graad

De eindexamens lonken. Maar voor we er met ijver en moed invliegen willen we graag de leerlingenraad van de derde graad in de kijker zetten. Zij hebben zich namelijk voor verschillende activiteiten met hart en ziel gegeven.

Zo was er het galabal, de Kerstactiviteit, pyjamadag en wereld downsyndroomdag. De leerlingen planden de activiteiten, zorgde voor marketing en PR en gebruikten hun organisatorisch talent om alles in goede banen te leiden.

Bedankt aan alle leden voor hun initiatief en inzet!

Bekijk zeker ook de foto's hieronder!

Erasmus+

Dinsdag 22 mei vertrekken 29 leerlingen van het laatste jaar BSO op buitenlandse stage. Zij zullen gedurende drie weken werken bij lokale ondernemers of in verzorgingsinstellingen. De competenties die zij verworven hebben in de afgelopen studiejaren in IKSO zullen ze nu kunnen tonen in een nieuwe setting: ander land, andere taal en nieuwe cultuur.

Deze transfer van kennis, vaardigheden en attitudes zal hen helpen om sterker op de arbeidsmarkt te verschijnen als zij gaan solliciteren; door het verblijf in groep en het samen huishouden worden ze ook voorbereid om zelfredzaam in de wereld te staan.

Het Erasmus+ project biedt onze leerlingen de kans om te ervaren hoe goed ze zijn in hun werk.  Tevens ervaren ze hoe zingeving en burgerschap geen ideologische begrippen zijn, maar instrumenten om een samenleving op te bouwen.

Verzorging Brussel - GIP Frans

Op vrijdag 20 april 2018 zijn de leerlingen van 6 Verzorging naar Brussel getrokken.

In de voormiddag bezochten ze het stadscentrum. Belangrijke bezienswaardigheden zoals het Koninklijk paleis, de Kunstberg, Manneke pis en de Grote Markt kwamen aan bod.

Tijdens de middag waren de leerlingen vrij om hun boterhammen op te eten of iets te gaan eten in de omgeving van de Grote Markt.

Na de middagpauze vertrokken we met de leerlingen naar het woonzorgcentrum “Aux Ursulines”, waar zij instonden voor de animatie in het Frans. Zij hadden hiervoor zelf activiteiten ontwikkeld. Dit project telt mee voor hun GIP Frans.

Het was een zeer aangename en  leerrijke ervaring voor de leerlingen.

Meer foto's kan je vinden via deze link.

Marieke De Rop

W4Kangoeroe

Naar goede gewoonte deed onze school mee aan de jaarlijkse WereldWijde WiskundeWedstrijd oftewel de W4Kangoeroewedstrijd.

De uitslag mag ook dit jaar weer gezien worden: onze school behaalde de tweede plaats in de categorie TSO derde graad of havo 5 (Ned.)

De top 5 van onze leerlingen geven we ook nog even mee:

Verzorging naar Provinciaal Instituut voor Verpleegkunde

Op woensdag 16 mei hebben de laatstejaars van Verzorging een bezoek gebracht aan het Provinciaal Instituut voor Verpleegkunde in Hasselt.

Ze kregen er informatie over het driejarige opleidingstraject dat leidt tot het diploma van Gegradueerde in de Verpleegkunde. Een initiatieles liet hen de meer praktische kant van de opleiding zien.

Ook maakten ze kennis met de mogelijkheid van een verblijf in het internaat. Kortom het was een zeer leerrijke voormiddag!

De foto's kan je hier vinden.

Bezoek veiling BelOrta

Dinsdag 24 april jl. bezochten we de veiling BelOrta gelegen te Borgloon. Ondanks het slechte weer werden we warm ontvangen door onze gids. We hebben daar o.a. kennis gemaakt met ons “Haspengouws goud”. Fruit maar ook groenten worden er geveild via een klok. Deze klok werkt tegenwijzerzin, groothandelaars of supermarkten kunnen hier een bod doen. Het aangevoerde fruit van de telers wordt gekeurd door de keurders. Nadien wordt alles klaargestoomd om verkocht te worden, alles wordt gewassen, gesorteerd, verpakt,… Zowel hard fruit (appelen en peren) als zacht fruit (aardbeien, bessen…) worden vaak opgeslagen in ULO-cellen. ‘ULO’ staat voor ‘Ultra Low Oxygen’. In deze koelcellen is er zo goed als geen zuurstof. Het verouderingsproces van het fruit wordt hier stilgelegd m.a.w. fruit kan hier tot één jaar bewaard worden. BelOrta heeft heel veel personeel tewerkgesteld zoals hygiënische medewerkers, sorteerders, heftruckchauffeurs, inpakkers enz… Grotendeels wordt er geëxporteerd naar het buitenland, voornamelijk naar onze buurlanden. “De afdankertjes” gaan bijv.

Van den vos Reinaerde

Een minivertelfestival in onze school: een goed verhaal, geboeide leerlingen en een sterverteller. Meer heb je niet nodig... Mevrouw Kempeneers heeft 'Van den vos Reinaerde' schitterend gebracht!

Bezoek Sint-Gerardus 4STW

Voor het vak Integrale Opdrachten zijn de leerlingen van 4STW op bezoek geweest in Sint-Gerardus. Hier hebben onze leerlingen jongeren met een beperking gedurende een voormiddag mogen assisteren tijdens verschillende lessen. Op deze manier hebben onze leerlingen kennis gemaakt met één tak van de mogelijke beroepen waar ze later zelf in terecht kunnen komen. Voor onze leerlingen was het een positieve ervaring en voor herhaling vatbaar.

Enkele fragmenten uit het verslag van de leerlingen:

“Het heeft toch wel indruk op mij gemaakt, zowel positief als negatief. Negatief in die zin dat ik tot het besef ben gekomen dat het toch wel voor heel wat jongeren niet zo vanzelfsprekend is om zich te verplaatsen en leuke dingen te doen zonder door je eigen lichaam beperkt te worden. Positief in die zin dat leven met een lichamelijke beperking niet het einde van de wereld moet zijn en dat je met deze mensen nog heel veel kunt bereiken. Wie weet is dit misschien wel een leuke uitdaging voor mij in de toekomst? Het bezoek aan de Sint-Gerardusschool was voor mij in ieder geval een leuke ervaring.” (Dario L. 4STWa)

Inhoud syndiceren