NIEUWS

Sportdag

Op 19 september was het sportdag in onze school. Een resem activiteiten werd ons voorgeschoteld.

Het weer zat goed en we konden ons uitleven met onze klasgenoten. Het was een echte topdag!

Voor foto's klik je op een link naar keuze:

Foto's derde jaar

Foto's vierde jaar

Foto's kayak

Foto's fietsen

Proclamatie 2017

Proficiat aan alle geslaagden!

De foto's vind je door hier te klikken.

 

4STW: Excursie Sint-Gerardus

In kader van de vakken integrale opdrachten en sociale wetenschappen zijn we met de leerlingen van 4STW op excursie geweest naar Sint-Gerardus. Hier hebben we de middelbare school een bezoek gebracht. Het doel was om onze leerlingen kennis te laten maken met het  buitengewoon onderwijs. De werking in de klas, maar ook alle bijkomende aspecten zijn tijdens deze uitstap een echte beleving geweest voor onze leerlingen. Gedurende één voormiddag werd er actief deelgenomen aan het klasgebeuren. Koken, woord, beeld, crea, taal, rekenen, huishoudelijke, redzaamheid,… zijn allemaal vakken die aan bod zijn gekomen.

Enkele getuigenissen van onze leerlingen:

3 TW: Educatief natuurbeheer vallei Winterbeek

Op maandag 22 mei voerde 3 TW van het Instituut voor katholiek Secundair Onderwijs educatief natuurbeheer uit in de vallei van de Winterbeek in Romershoven. In samenspraak met Natuurpunt werd een potentieel zeer waardevol grasland gemaaid. Eerst werd door vrijwilliger Ludo het doel en het nut van het afvoeren van maaisel uitgelegd. Ter plaatse wil men een bloemenrijk, vochtig hooiland herstellen.

Momenteel komen er al fraaie soorten als echte koekoeksbloem, moerasspirea, dotterbloem, pinksterbloem voor. Via beheer wil men op dit fraaie perceel nog meer biodiversiteit realiseren door verruigde stukken te verarmen.

De 21 leerlingen van 3 TW staken de handen uit de mouwen. Onder leiding van Mr. Wijnen Valentin  en Mevr. Fagard werd alle maaisel bij elkaar geharkt om het dan  met draagberries af te voeren.

Gedurende een goeie twee uurtjes werd een grote hoeveelheid maaisel afgevoerd. De foto's illustreren het harde werk. Vrijwilliger Amandine van Natuurpunt zorgde voor een drankje en een koekje.

In de toekomst zullen de leerlingen van IKSO op dit perceel terugkeren om de evolutie van het beheer waar te nemen in een biotoopstudie.

3 BE: Natuurbeheer in 'De Hel'

In de bovenloop van de Winterbeek- ter plaatse gekend als 'De Hel'- voerde 3 BE (3 handel) van het Instituut voor katholiek Secundair Onderwijs op maandag 22 mei j.l. maaibeheer uit in samenwerking met Natuurpunt. Vaak zijn deze beekvalleitjes erg waardevol omdat de landbouw ze niet intensief gebruikt.

We hadden stralend weer! Twee sterk verruigde percelen werden ontdaan van brandnetels, braam, grassen zoals russen en zeggen. Doel is om een soortenrijke vegetatie te verkrijgen. Dat trekt ook een rijkere fauna aan. Natuurpunt was blij omdat de 23 leerlingen het vele werk wat lichter maakten. Het is immers intensief werk om alles af te voeren.

De vrijwilligers van Natuurpunt  gaven een kort woordje toelichting en begeleidden de activiteit. Ze zorgden ook voor een drankje.

Onder leiding van Mr. Verbruggen en Mevr. Frans werkten de leerlingen hard om het maaisel af te voeren. De foto's tonen hoe de leerlingen van 3 BE de handen uit de mouwen staken.

We kunnen zeker spreken van een geslaagde activiteit.

Valentin Wijnen

IKSO-Hoeselt gooit hoge ogen op stage-awards VOKA

Bij onze eerste deelname aan de 14e stage-awards georganiseerd door VOKA en provincie Limburg zijn we in Plopsa Hasselt meteen in de prijzen gevallen. 

Er waren drie prijzen te behalen (stagiair van het jaar, stageschool van het jaar en stagebedrijf van het jaar).

De grote winnaar was Lara Franco van 7 Logistiek die uit maar liefst 98 genomineerden gekozen werd tot stagiaire van het jaar. Lara verdient deze prijs dubbel en dik. We wensen haar een dikke proficiat. Lara gaat volgend jaar overigens ook aan de slag op haar stageplaats.

Voorts was Powertools Hoeselt door ons genomineerd als stagebedrijf van het jaar. Geen eindwinst (die was voor IKEA) maar wel een knappe podiumplaats. Een pluim voor een bedrijf waar wij als school een zeer goede en waardevolle samenwerking mee hebben, eentje waar veel scholen terecht jaloers op zijn. (Klik "Lees Verder" voor meer)

5VZ: Bezoek aan Kind en Gezin

Zowel 5 VZ A als 5 VZ B brachten een bezoek aan Kind en Gezin. Dit vond plaats in het sociaal huis te Bilzen, waar we meteen ook uitleg kregen over wat dit Sociaal Huis is.

Heel bijzonder aan deze uitstap was dat we onze baby's meenamen. Natuurlijk geen echte, wel onze oefenpoppen, met de bedoeling om ons in te leven in de plaats van jonge ouders. Waar moeten we rekening mee houden? Wat nemen we mee? Wat is de veiligste weg naar het Sociaal Huis? De blikken die we tijdens onze verplaatsing toegeworpen kregen, namen we erbij. Want niet iedereen kon zien dat het oefenpoppen waren.

Kind en Gezin legde ons uit wie ze zijn en wat ze doen, hoe belangrijk hun preventieve taak in de gezondheidszorg is. Thema's als wiegendood, opvoeding, zindelijkheid en nog zoveel meer werden aangehaald. 

Samen met verpleegkundige Anja brachten we ook een bezoek aan het consultatiebureau. Daar konden we een kijkje nemen hoe een consultatie bij een baby in elkaar steekt. Ook de ogen en de oortest werden voorgedaan. 

Buitenlandse stage Malta

Op dinsdag 18 april zijn we met 7 Logistiek, 7 Haarstylist en 6 Verzorging vertrokken naar Malta om te beginnen aan ons avontuur van de buitenlandse stage.

Op woensdag zijn we in de voormiddag gestart met een stevige Engelse taaltraining. In de namiddag zijn we allemaal onze stageplaatsen gaan bezoeken en hebben we een meeting van Paragon bijgewoond.

Toen dit allemaal achter de rug was, zijn we onze inkopen gaan doen in de supermarkt. Daarna konden we rustig ons eerste avondmaal met ons huisje bereiden en het gezellig opeten.

Wiskundewedstrijd W4kangoeroe

Op 16 maart 2017 deden we met 16 leerlingen uit de derde graad TSO mee aan de Wiskundewedstrijd W4kangoeroe. 

We behaalden een mooie vijfde plaats in de categorie derde graad TSO.

Neel Smits van 5TW behaalde individueel zelfs een top10 plaats: hij werd zevende van alle deelnemers! 

De top 3 van IKSO: Neel Smits(5TW), Sven Musters(6TW) en Han Stulens(6TW)

Proficiat aan alle deelnemers!

Survival Trophy 2017 – Stichting Vlaamse Schoolsport

Op woensdagnamiddag 26 april 2017 trokken we met 16 leerlingen van de derde graad en 8 leerkrachten richting Kelchterhoef voor de Survival Trophy van SVS. Obstacle runs zijn de laatste jaren sterk in opmars en iedereen kent wel de heroïsche beelden uit de Battle of Thors, de Spartacus Runs en consoorten. Dit evenement rond de plas van Kelchterhoef is razend populair bij de Limburgse scholen en jaar na jaar razendsnel volzet, maar tot heden was er nog nooit een IKSO-delegatie aanwezig. Tot vandaag dus, want 3 jongensteams, 1 meisjesteam en 1 leerkrachtenteam leverden vandaag een topprestatie tijdens deze 5 km lange Survival Trophy!

Balken, netten, banden, glijbanen, ijskoud water, … geen enkele hindernis was te zwaar!

Klimmen, kruipen, zwemmen, glijden, lopen, … geen inspanning was hen te veel !

Dankzij het teamwork en de nodige dosis aan doorzettingsvermogen heeft elk team (op zijn tempo) de finish bereikt.

Inhoud syndiceren
Comments