NIEUWS

6BSO: Studiereis Brussel

Op donderdag 8 maart treinden we met de leerlingen van 6 BSO (Kantoor, Haarzorg, Voeding Verzorging) naar onze hoofdstad. In de voormiddag brachten we een begeleid bezoek aan het federale parlement. De vrouwelijke gids die ons opwachtte, wist de werking van kamer en senaat heerlijk helder uit de doekjes te doen. Bij de goed bewaakte toegang konden we nog een flits opvangen van enkele bekende politici (Maggie de Block en Wouter Beke).

Omdat de regen met bakken uit de hemel donderde, besloten we om een extra trein te nemen in plaats van een geplande wandeling van het federale parlement naar het Museum voor Natuurwetenschappen waar we werden verwacht voor een tweede begeleid bezoek van de dag. En passant werden de magen gevuld in de eetgelegenheden van de overdekte Ravensteingalerij en de wandelgangen naar Brussel-Centraal.

STEM 3 TW

STEM staat voor Sciences, Technology, Engineering en Mathematics. Stem is hot, hip en in! In het kader van de typische kenmerken van de studierichting Techniek-wetenschappen in IKSO- Hoeselt, namen mevr. N. COLLA en M. Valentin WIJNEN contact op met het UCLL . Een aantal laatstejaars van UCLL - onder leiding van An Moors- kwamen exclusief voor het realiseren van hun bacchelor-opdracht, dit project uittesten. Daarbij ging het om een zuiver STEM-traject. Dat wil zeggen dat de leerlingen àlle stappen van probleemstelling, onderzoeksvragen, planning van proeven, benodigdheden, experimenten uitvoeren, foutenanalyse én evaluatie doorliepen. Dat gebeurde tijdens de labo's chemie, fysica, biologie.

In 3 TW onderzochten we tijdens STEM  hoe je op de beste manier olie kan halen uit avocado's en uit amandelen. Deze olie wordt gebruikt in zonnecrèmes en minarines... Op een uiterst gedreven en enthousiaste manier werkten we intensief. Het filmpje illustreert wat we realiseerden. Op een unieke manier werd in de praktijk geleerd.

STEM 4 TW

STEM staat voor Sciences, Technology, Engineering en Mathematics. Stem is hot, hip en in! In het kader van de typische kenmerken van de studierichting Techniek-wetenschappen in IKSO- Hoeselt, namen mevr. N. COLLA en M. Valentin WIJNEN contact op met het UCLL . Een aantal laatstejaars van UCLL - onder leiding van An Moors- kwamen exclusief voor het realiseren van hun bacchelor-opdracht, dit project uittesten. Daarbij ging het om een zuiver STEM-traject. Dat wil zeggen dat de leerlingen àlle stappen van probleemstelling, onderzoeksvragen, planning van proeven, benodigdheden, experimenten uitvoeren, foutenanalyse én evaluatie doorliepen. Dit gebeurde tijdens een drietal weken in de labolessen van biologie, chemie en fysica. Ook remediëring was belangrijk als er wat fout liep....

In 4 TW onderzochten we tijdens STEM  welke factoren het proces van 'kaas maken' beïnvloeden. Zuurtegraad, stremsel, temperatuur, ...   het kwam allemaal aan bod! Op een gedreven en enthousiaste manier werkten de leerlingen van 4 TW aan het project. Op een unieke manier werd in de praktijk geleerd.

5OL bezoekt NIKE

Dinsdag 20 februari is onze klas, 5 OL, in het kader van het vak logistiek op bedrijfsbezoek geweest bij Nike. In de voormiddag hebben we het meest moderne distributiecentrum, wereldwijd, van Nike (DC Wings) bezocht. Het was indrukwekkend. In het volautomatisch hoogbouwmagazijn kan gemakkelijk het hele Sportpaleis in. Bij DC Wings werken ze volgens het Japanse 5 S-systeem dat inhoudt dat alles in het magazijn zijn eigen plek heeft. Met lijnen op de grond en op de muur is alles afgetekend zodat de logistieke medewerkers weten waar een pallet moet staan, waar de vuilbak moet staan, waar de plakband moet liggen, waar een handpallettruck mag staan, enz. De bedoeling is orde en netheid te verhogen zodat het aantal arbeidsongevallen naar omlaag gaat.

In de namiddag hebben we drie verschillende logistieke spellen gespeeld. Het was belangrijk snel maar vooral juist te werken. We hebben hier veel nieuwe zaken geleerd over logistiek.

We hebben tijdens deze dag de theorie aan de praktijk kunnen toetsen. Het was een heel verrijkende dag.

Klas 5 OL

Leuke lunch met 3STW

Voor het vak integrale opdrachten moesten de leerlingen van 3STW een gezonde lunchbox voor een kleuter maken. Hierbij was het de bedoeling om op een speelse en aantrekkelijke manier de kleuter gezond te laten eten.

Valentijn in 4STW

In kader van het vak Integrale Opdrachten hebben de leerlingen van 4STWa-b-c per 2 een valentijnsmenu uitgewerkt en in de klas voor elkaar klaar gemaakt. Het waren één voor één super gerechtjes met veel liefde klaar gemaakt. 

kleuterschool Saint-Barthélémy

6VZ-B is naar de kleuterschool Saint-Barthélémy in Luik gegaan. Zo kunnen de leerlingen in de Franse taal de voormiddagactiviteiten begeleiden. De leerlingen hebben voor deze activiteit werkjes gemaakt bij PO die de kleuters dan kunnen inkleuren, kleven....

Meer foto's? Klik op "Lees verder"!

Ondernemer voor de klas: Marcells Journey

In het kader van het thema ondernemer voor de klas is mevrouw Karen Geöcze van Zsendroï zaakvoerster van het bedrijf Marcells Journey langs geweest bij ons op school om een uiteenzetting te houden over de werking van haar bedrijf. Het bedrijf richt zich volledig op het HRM binnen een bedrijf en probeert dit steeds te verbeteren. In sommige gevallen is het zo dat een bedrijf met ontevreden of zelfs ongelukkige werknemers zit. In dit soort gevallen kan de onderneming beroep doen op Marcells Journey, die samen met de werkgever en werknemers rond de tafel gaat zitten om dit probleem zo efficiënt mogelijk aan te pakken. Marcells Journey gaat niet enkel rond de tafel zitten met zijn cliënten, maar onderneemt ook daadwerkelijk actie door in spelvorm of teamvorm er voor te zorgen dat het bedrijf weer terug op volle toeren kan draaien met gelukkige werknemers. Ik persoonlijk vind Marcells Journey een zeer creatieve en doeltreffende oplossing om ondernemingen die wat vast zitten met hun HRM weer volledig de juiste richting in te sturen.

David Delia
6BE

4VV dienstencentrum Hoeselt

Dinsdag 19/12 bracht 4VV een bezoekje aan het dienstencentrum van Hoeselt. Met een mandje vol zelfgebakken koekjes en zelfgemaakte labels voor de verpakking ervan, vertrokken we naar het Dienstencentrum. Hier werden we ontvangen door Mira Breban. Zij gaf uitleg over het dienstencentrum. Daarna mochten we van vier enthousiaste bewoners hun bejaardenflats bezichtigen! Dit was erg interessant en een leuke voormiddag! 

Zie ook: http://www.hbvl.be/cnt/dmf20171221_03255701/leerlingen-ikso-op-bezoek-in-bejaardenflats-en-dienstencentrum 

 

6VZ-A: Bezoek Wit-Gele kruis

Het was een erg leerrijke en interessante voormiddag. We zijn heel goed onthaald geweest, met warme en  koude dranken en zelfs een klein hapje. Dit hebben we ons laten smaken.

Als verzorgende kan je bij het WGK werken! Wat is dat een boeiende job! Hulpbehoevende mensen thuis helpen, gaande van verzorgen, hulp bieden in het huishouden, boodschappen doen, activiteiten doen .... niet enkel ouderen kunnen op onze hulp rekenen maar ook jongeren kunnen rekenen op hulp. Deze uiteenzetting heeft  ons doen nadenken over een eventuele toekomst als verzorgende bij het Wit-Gele Kruis! (Klik "Lees verder" voor vervolg)

Inhoud syndiceren
Comments