NIEUWS

Pi-dag

Op 14 maart wordt wereldwijd Pi-dag gevierd, ook in onze school werd het getal pi (naar de letter 'pi' van het Griekse alfabet) in de kijker gezet tijdens de wiskundeles. Pi-dag wordt op 14 maart gevierd, omdat in de Amerikaanse schrijfwijze voor data 14 maart geschreven wordt als 3/14 en de driecijferige benadering voor pi 3,14 is.

Het weer voorspellen? Epidemieën beheersen? Onze voedselveiligheid monitoren? Artificiële intelligentie? Allemaal zijn ze onmogelijk zonder wiskunde. Daarom mag op een dag zoals 14 maart, wiskunde wel eens wat meer aandacht krijgen.

De leerlingen van de derde graad met 4 of 6 lesuren wiskunde  kregen op de pi-dag een post-it quiz voorgeschoteld rond het getal pi. Om de pie-dag af te sluiten kon een stukje taart ook niet ontbreken.

Liefde is... 4STW

De leerlingen van het 4de jaar Sociale en technische wetenschappen werkten voor het vak Integrale Opdrachten rond het thema Valentijn. Ze maakten deze romantische schaduwspellen met als uitgangspunt: "Liefde is..."

 

6OL en 7LOG ontmoeten Bert Selis

Op woensdag 30 januari kwam Bert Selis van Liège Airport een boeiende sessie geven over ondernemen aan de leerlingen van 6OL en 7LOG. Dit voor het project 'Ondernemer voor de klas' georganiseerd door Vlajo.

Bert Selis is Logistiek Manager van de grootste vrachtluchthaven van België. Hij vertelde over zijn eigen weg die hij afgelegd heeft om deze functie uit te oefenen. Ook boeide hij de leerlingen met zijn verhaal over het hele logistieke gebeuren in Liège Airport. Hij promoot innovatie in de Supply chain.

Het was een zeer interessante sessie met veel interactie tussen de ondernemer en de leerlingen!

3VV: Bezoek AVEVE

Op 6 februari gingen onze leerlingen van 4VV op uitstap naar de AVEVE in Bilzen.

Hier kregen ze een fantastische en leerrijke uitleg over het verzorgen van planten en huisdieren. Als kers op de taart kozen ze er een schattig klasdiertje uit, Pluisje!

De leerlingen gaan Pluisje samen de rest van het schooljaar een warme thuis bieden en verzorgen.

3BE: Bedrijfsbezoek Lecoque Eggs

Op donderdag 31 januari bezochten we met onze klas ‘Lecoque Eggs’. Dit is een bedrijf waar eieren gekookt, gepeld en verpakt worden om uiteindelijk verkocht te worden aan bedrijven en supermarkten in België, Nederland, Frankrijk en Zweden.

Bij ‘Lecoque Eggs’ koken ze niet alleen eieren, rond Pasen maken ze ook gevulde eitjes en ze zijn nu zelfs aan het experimenteren met proteïne-eitjes.

Toen we aankwamen zagen we meteen dat het een heel groot en modern bedrijf was. Op dit ogenblik zijn ze het bedrijf nog met ± 2 000 m² aan het uitbreiden.

We kregen eerst een presentatie te zien over de geschiedenis en het productieproces dat er in de fabriek afspeelt. ‘Lecoque Eggs’ bestaat al sinds 1964 en gaat van generatie op generatie verder. Er worden ongeveer 1,2 miljoen eieren per dag gekookt, er rijden ± 17 vrachten per week het bedrijf uit.

Na de presentatie kregen we een rondleiding in de fabriek. Hier kregen we het kook-, koel- en pelproces te zien. Het was erg indrukwekkend dat er tot 40 000 eieren in één keer gekookt kunnen worden.

Valentijn in 4STW

In kader van het vak Integrale Opdrachten hebben de leerlingen van 4STWa-b per 2 een valentijnsmenu uitgewerkt en in de klas voor elkaar klaar gemaakt.

Ze konden kiezen tussen het maken van een voorgerecht en hoofdgerecht OF een hoofdgerecht en een dessert.

Het waren één voor één super gerechtjes met veel liefde klaar gemaakt. Zelfs de pasta die jullie op de foto zien hebben ze zelf klaar gemaakt!

3TSO: Studiereis Aken

Op donderdag 22 november brachten de leerlingen van 3TSO een bezoek aan Aken. Hier ontdekten de leerlingen meer over het leven van Karel de Grote en de stad Aken.

Eerst brachten ze een bezoek aan de schatkamer met mooie relikwieën. Vervolgens gingen ze naar de Dom die Karel de Grote heeft laten bouwen. De gids vertelde leuke anekdotes over deze kerk en de leerlingen leefden mee in de vele verhalen en mythes. Kortom, de tijd is voorbij gevlogen.

Het was een mooie leerrijke dag!

 

 

OL en HZ: Attitude by TRIXXO

Op dinsdag 23 oktober 2018 is Melissa Spalanca van Trixxo voor de leerlingen van 5 OL, 6 OL, 7 LOG, 5 HZ , 6 HZ en 7 HS een uiteenzetting komen geven over de juiste arbeidsattitudes.

Het was een leerrijke namiddag waarbij aan de leerlingen veel tips gegeven werden die ze nu reeds tijdens hun stage en later in hun job kunnen gebruiken.

5OL: Bezoek wereldwinkel

Op dinsdag 16 oktober 2018 is 5 OL op bezoek geweest bij de Wereldwinkel in Bilzen.

De leerlingen zijn er via een spel meer te weten gekomen over wat eerlijke handel precies inhoudt. Er werd hen het verhaal verteld van de cacaoboer in Ivoorkust. De interessante uitleg werd afgesloten met een proeverij van een aantal fair trade-producten. Kanshebbers om toe te voegen aan het assortiment fair trade-producten in het schoolwinkeltje?

6TW: Chemonomics

Op dinsdag 6 november hebben de leerlingen van 6 TW in het kader van hun eindwerk deelgenomen aan de kick-off van het chemonomics project.

Zij zullen werken rond het thema duurzame energie. Hun opdracht is een experiment of een voorstel of een verbetering aan een reeds bestaand concept of een uitvinding uit te werken om energie duurzaam op te wekken of om energie duurzaam op te slaan.

Om tot een briljant idee te komen, hebben zij op de kick-offdag verschillende workshops gevolgd.

Brainstormen, kritisch denken, hoe wetenschappelijke informatie opzoeken, hoe een business model opstellen, kennismaken met het wetenschappelijk onderzoek van verschillende doctoraatsstudenten, …

Het was een goedgevulde, zeer leuke en leerrijke dag!

Inhoud syndiceren