NIEUWS

GRAFPOP

Op dinsdag 23 mei werd er op onze school het evenement 'Grafpop' georganiseerd. Dit minifestival werd georganiseerd door het BLOC-team en zorgde voor enorm veel sfeer onder de leerlingen en leerkrachten. Met een lekkere mocktail in de hand, konden zowel de leerlingen als leerkrachten in het park terecht voor een aantal optredens. 

STUDIEREIS 3 LATIJN NAAR TRIËR

Begin mei zijn onze derdejaars Latijn op studiereis naar Triër gegaan. Tijdens deze tweedaagse bezochten de leerlingen o.a. de Porta Nigra en de Romeinse villa, om zo een nog beter idee te krijgen over het leven ten tijde van het Romeinse Rijk in deze bekende stad. Onze leerlingen vonden het alvast een geslaagd avontuur.

Infomoment woensdag 3 mei

Wees welkom!

Plastics on tour

Op maandag 24 april hebben de leerlingen van het 6e jaar met richting wetenschappen een bezoek gebracht aan de kunststoftruck. Deze vrachtwagen van 'Plastics on Tour', een initiatief van vzw PlastIQ en Arburg, was uitgerust met de meest voorkomende kunststofverwerkingstechnieken. De leerlingen konden langs deze weg zien hoe de kunststoffen, waar zij dagdagelijks gebruik van maken, verwerkt worden. Ze kregen bovendien de kans om kennis te maken met bedrijven uit deze sector, die actief zijn in Limburg. Een leerrijke uitstap!

"Getuigen onderweg"

De vijfdejaars hebben in april een ontmoeting gehad met slachtoffers van een verkeersongeluk. Deze "Getuigen Onderweg" worden door de vereniging Rondpunt in contact gebracht met jongeren om met hen te praten over de gevaren in het verkeer en de gevolgen van een ernstig ongeluk. De leerlingen zijn hierbij soms een beetje onwennig, maar ze gaan ook snel waarderen hoe de sprekers zich hebben weten aan te passen aan hun nieuwe situatie en hoe zij ondanks beperkingen, optimisme en veel moed uitstralen.

Met dank voor de vlotte samenwerking met Rondpunt - Getuigen Onderweg.

Bedrijfsbezoek zesdejaars aan P&V Elektrotechniek

Het bedrijfsbezoek van onze zesdejaars economie aan P&V Elektrotechniek te Heusden-Zolder vond plaats op 30 maart 2017. Men was erg enthousiast om ons te ontvangen, aangezien het HGI Bilzen de eerste ASO-school was, die een bezoekje bracht aan deze onderneming. Gewoonlijk geeft het bedrijf uitleg over het productieproces en de technische aspecten van het ondernemen aan leerlingen van technische scholen, maar wij kregen voor de gelegenheid uitgebreide informatie over de financiële afdeling.

Na een presentatie over de activiteiten en de financiële aspecten van het bedrijf, lichtte men de algemene werking van het bedrijf toe aan de hand van het organogram. Ook kwamen de leerlingen te weten dat P&V Elektrotechniek meer aanwezig is in ons dagelijks leven dan men vermoedde: ze leveren namelijk elektriciteitskasten aan grote klanten zoals Infrabel, Brussels Airport, Belgacom…

Vijfdejaars naar Isotopolis

Eind maart brachten de leerlingen van 5EWi, 5LaWi, 5LWe, 5MTW, 5WW8 en 5WW6 in het kader van het vak fysica een bezoek aan Isotopolis. Isotopolis werpt een verhelderend licht op de complexe materies van radioactiviteit en het beheer van radioactief afval. Het informatiecentrum, gelegen op de terreinen van Belgoprocess in Dessel, geeft glasheldere informatie op maat van iedereen die belangstelling heeft voor radioactieve afvalstoffen.

Aan de hand van een demonstratie werden allerlei vragen beantwoord en toegelicht. Onze leerlingen vernamen verder waar het laag-, middel-en hoogactief afval vandaan komt, hoe het wordt verwerkt en vooral op welke manier het in België wordt opgeborgen op korte en lange termijn.

Na het bezoek keerden onze klassen 'stralend' en kerngezond terug naar Bilzen.

Scania op bezoek bij onze zesdes economie

Begin februari hebben onze leerlingen van 6EMT en EWI een voorstelling gekregen over het bedrijf Scania (Parts Logistics). De sympathieke mevrouw Pareyn en mevrouw Bockstal gaven uitleg over de werking van Scania wereldwijd en vervolgens over de specifieke activiteiten in de vestiging in Opglabbeek. Scania wil zich focussen op drie kernwaarden: de klant eerst -kwaliteit -respect voor het individu.

Bij Scania is men ervan overtuigd dat deze drie kernwaarden van belang zijn voor een goed draaiende onderneming. Om ervoor te zorgen dat de klant eerst komt, vertelde men over hun uitgebreid assortiment aan voertuigen, nl. vrachtwagens, bussen en automotoren. Er werd ook gesproken over het modulair systeem, een invloedrijk aspect waarmee men de concurrentie een stapje voor kan zijn.

Tenslotte sprak men ook over het personeel. Bij Scania willen ze respect voor het individu nastreven. Dit wordt bereikt door enerzijds ervoor te zorgen dat Scania het beste uit elkewerknemer haalt en anderzijds door de werknemers de kans te geven om zelf ideeën in te brengen.

Bedrijfsbezoek Deusjevoo

Op woensdag 8 maart 2017 bracht 5 economie een bedrijfsbezoek aan de onderneming Deusjevoo in C-mine Genk. Deusjevoo is een bedrijf dat zich specialiseert in het ontwerpen van tv-decors, beursstanden en interieurs.In de sfeervolle ‘jungle room’ gaf CEO Jo Peters uitleg over zichzelf en de motieven en de historiek van de zaak.

Iedereen was zeer enthousiast over het gesprek en Jo wou de leerlingen aanzetten om zelf te ondernemen in de toekomst. Hij vertelde dan ook zelf over zijn leven en hoe hij is uitgegroeid tot een grote onderneming. Zijn verhaal sprak heel wat leerlingen aan en het illustreert dat je nooit moet opgeven en je dromen moet volgen.

Banglabari inleefreis

Acht Limburgse studenten en leerkrachten maakten tijdens de paasvakantie voor het goede doel Banglabari een inleefreis per fiets in Bangladesh.

Banglabari is opgericht in 2014 en verenigt een groep vrijwilligers: ze ondersteunen, organiseren, coördineren en inspireren acties om de armoede in Bangladesh te bestrijden en de leefbaarheid in het land te vergroten. Net zoals de fietsinleefreis die de leerlingen van Het Heilig Graf-Instituut in Bilzen en het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder. Onze school werd vertegenwoordigd door Ilona Hermans, Zsofia Vajda en Fien Van Caubergh en Anneke Houben.

Twee weken lang fietst de groep van het ene Bengaalse dorp naar het andere. Ze leerden verschillende mensen kennen die allen hun steentje bijbrengen om de immense armoede te bestrijden op de meest uiteenlopende manieren. De groep bezocht ook gezinnen die dankzij Banglabari een job kregen of een nieuw huis konden bouwen.

Een unieke ervaring waarvan jullie een uitgebreid reisverslag en beeldmateriaal kunnen terugvinden op hun fb van Banglabari.

Inhoud syndiceren